13.02.2018
e-Books
1 Comment

Een dame in het oude Alaska [PDF]

by Hannah Breece
In 1904 neemt de 45-jarige onderwijzeres Hannah Breece de uitdaging aan om in het woeste en ijzigkoude Alaska Eskimo-kinderen les te geven. In dit voormalig Russische gebied treft zij naast Eskimo's en Russen ook Indianen, Amerikaanse avonturiers en gevluchte misdadigers aan. Alaska is een bar land met eindeloze, onbewoonde vlakten met slechts hier en daar een vissersdorp. Overal waar ze komt, is het armoe troef. Alhoewel Hannah zeer conventioneel en vormelijk is, is ze ook een pionierster in hart en nieren. In lange rok en wijde petticoat treedt ze onverschrokken het avontuur tegemoet. Hoe onherbergzamer het land en hoe groter de problemen, hoe meer ze zich in haar element voelt. Ze moet zich door tal van bedreigende situaties slaan: bosbranden, een aanval van wilde honden, een beer die het op haar heeft voorzien en een erg koud bad na een val in een wak.
Op een bewogen en aangrijpende manier geeft zij een levendig beeld van het oude Alaska, van de oorspronkelijke bevolking en de kolonisten, van het land en het zware bestaan de in de lange, strenge winters. Ze beschrijft de dorpen waar ze gewoond heeft en de mensen die ze leerde kennen: goudzoekers en bonthandelaren, stamhoofden en wijze oude mannen, Russisch-orthodoxe priesters en verhalenvertellers, vrouwen in zijden jurken en mannen die na het verwekken van kinderen met de noorderzon vertrokken.

Toen Hannah naar Alaska vertrok was ze vervuld van het ideaal van gelijkheid, hoewel haar altijd was geleerd dat Eskimo's minderen waren vanwege hun primitieve en armoedige levensomstandigheden. In de loop van haar veertien jaar lange verblijf is zij er keer op keer getuige van dat westerlingen gewetenloos grote sommen geld verdienen aan de Eskimo's en hele dorpen ruïneren.

Jane Jacobs, de achternicht van Hannah Breece, heeft Breeces opmerkelijke verhaal geredgigeerd en van een inleiding en nawoord voorzien, waarin zij enige ontbrekende informatie aanvult. Zij heeft ook vele originele foto's in het boek opgenomen.
[PDF] Een dame in het oude Alaska download

Book info

Title
eBook formatPaperback, (torrent)En
Author
PublisherA. W. Bruna Uitgevers
File size6.9 Mb
GanreHistory
ISBN
Pages count280
Book rating4.48 (170 votes)
 rate rate rate rate rate

Other Formats

1 comment

1. Persia Emily | 13.02.2018 17:33

avatar avatar_frame

Thank you! Great book!

Post your comments


©2009-2016 Rel books. All rights reserved.